Hoger rendement met Rovero tunnels.
Waterteelt in foliekas verlengt seizoen met twee maanden, productie ruim 50% hoger
Tuinderij Luijkx en Luijkx Groenteteelt uit Breda (NL) zetten een stap vooruit in duurzaam ondernemen en groei. In het voorjaar van 2022 nemen de vollegrondsbedrijven van Joost Luijkx en zijn ouders een Rovero boogkas in gebruik van 3.000 m2. “Het zijn in feite acht losse tunnels, waarin lage waterbassins staan voor de teelt van Shanghai paksoi”, vertelt Joost. “Daarin kunnen we per jaar zes teelten draaien, ten opzichte van vier buiten. De productie in kg/m2 stijgt zelfs nog harder.” Na de afronding van zijn tuinbouwkundige studie aan HAS University in 2018 stapte Joost Luijkx in het bedrijf van zijn ouders. Hij brengt zijn eigen visie en ambities in, waarin duurzaam telen, innovatie en klantgericht werken centrale begrippen zijn. In Tuinderij Luijkx geeft hij daar op eigen wijze invulling aan.
Rechtstreekse verkoop
“Mijn ouders en ik werken nauw samen, maar ik heb de ruimte gevraagd en gekregen om mijn aandeel in de productie volgens mijn eigen ideeën te verkopen.”, licht de jonge ondernemer toe. “Mijn ouders zijn loyaal aan hun oude afzetcoöperatie, wat ik beslist respecteer. Ik geloof echter meer in lange termijnrelaties met groothandelsbedrijven en retailers, omdat ik hen onderscheidende producten en diensten kan leveren. Ik geloof in de kracht van mijn eigen ondernemerschap.”
3.000 m2 folietunnels
Dat ondernemerschap krijgt momenteel vorm in de bouw van 3.000 m2 folietunnels: zes grote van 63 m lang, 6.4 m breed en 3.4 m hoog en twee kleinere van 43.5 m lang, 6.4 m breed en 1.5 m hoog. “De lage boogkassen liggen naast het perceel van de buren. Het is een compromis waarmee ik kan werken en hun uitzicht over de omgeving behouden blijft”, verklaart Joost.
Losse tunnels met gevelluchting
Over het kasontwerp en de keuze om niet één grote foliekas, maar losse tunnels naast elkaar te plaatsen, is goed nagedacht. “In een grote kas zonder interne ventilatie kunnen snel klimaatverschillen ontstaan”, verklaart de teler. “Die doen afbreuk aan de homogeniteit van het gewas. Bovendien had ik dan voor nokluchting moeten kiezen. Ik geef de voorkeur aan gevelluchting, waardoor de instromende buitenlucht dichter op het gewas valt. We kunnen de wanden handmatig volledig omlaag laten zakken, waardoor je op warme dagen maximale verkoeling kunt realiseren. De folie overkapping zorgt voor een mooi, diffuus licht waar het gewas zich heel prettig bij voelt. Dat is goed voor zowel de groei als de kleur en kwaliteit van het product. De kop- en achtergevels kunnen we ook helemaal open zetten. Dat is vooral handig bij het oogsten en planten, wanneer we de drijvers met paksoi moeten verplaatsen. Ik ben erg blij met de manier waarop het team van Rovero met ons heeft meegedacht. Dat zien we goed terug in het resultaat. ”
Shanghai paksoi op water
Door de komst van de kassen verandert het karakter van het bedrijf, dat tot vorig jaar een exclusief vollegrondsbedrijf was met 25 ha teeltoppervlakte. Het teeltplan omvat spinazie, paksoi, Shanghai paksoi, savooiekool, knolselderij, erwten, speciebonen en prei. De 3.000 m2 bedekte teelt in water – een bescheiden deel van het grote geheel – is bestemd voor slechts één gewas: Shanghai paksoi. Vanwaar die keuze?
Luijkx: “Paksoi is heel goed te telen op water. Dat heb ik al eens geprobeerd tijdens één van mijn stages toen ik studeerde. Shanghai paksoi is bovendien een stuk kleiner dan gewone paksoi. Je kunt er meer op een m2 zetten en het oogsten is iets eenvoudiger te mechaniseren. Per saldo schat ik de productiviteitswinst die we in dit gewas kunnen realiseren door de teelt te verplaatsen van buiten in de grond naar binnen op water, het hoogste in.”
Ruim 50% productiestijging
De verwachtingen van Joost en zijn ouders, die deze investering in innovatie mede mogelijk maken, zijn hoog. Shanghai paksoi is een kortcyclische teelt, waarvan ze er in de vollegrond vier per jaar realiseren. “We oogsten daar van begin mei tot half november”, verklaart Joost. “In de kas kunnen we ruim een maand eerder starten én een maand langer doortelen. In combinatie met de iets kortere teeltduur onder folie levert dat per jaar twee extra teeltrondes op. Dat is 50% meer.”
Ook anderszins denkt de gedreven teler vooruitgang te boeken, zoals in homogeniteit en kwaliteit. In de gesloten waterteelt heeft hij geen last meer van opbrengstderving door bodemschimmels en aaltjes. Bovendien is vruchtwisseling overbodig, die in de buitenteelt 1 op 5 bedraagt. En hij oogst een brandschoon product, dat direct verpakt kan worden volgens klantspecificaties.
Spannend en leuk
“Het is een win-win-win situatie”, zegt de jonge teler. “De productie in kg/m2 stijgt zelfs nog harder dan 50%. Dat maakt deze investering snel rendabel. Het eerste jaar zie ik als een leerjaar, daarna kunnen we de voordelen van de kassen volledig benutten. Wat de terugverdientijd zal worden, moeten we afwachten. [Heb je daar een concrete verwachting bij, bijvoorbeeld 5-7 jaar? Dan graag noemen] Alles, zowel de kassen als de teelt van paksoi op water, is nieuw. We zijn de eersten die dit zo gaan doen. Dat is spannend, maar maakt het ook extra leuk.”