“Voor snijhortensia’s is deze kas ideaal”

Hydrangeateler Hendrik Muilwijk uit Stolwijk (NL) is blij met Rovero tunnel:

De jonge hydrangeakweker Hendrik Muilwijk kocht in 2018 een kleine kwekerij met een oude kas. Een goed jaar later ging deze tegen de grond en bouwde hij zelf, met hulp van bevriende bouwvakkers, een Rovero boogkas. “Die bevalt me heel goed. Van begin juni tot half november snijd ik hier mooie, harde takken. Dat is te danken aan het klimaat: zachter dan buiten, harder dan in een glazen kas. Voor snijhortensia’s is dat ideaal.”

Dat Rovero robuuste boogkassen maakt met hoogwaardig folie, wist de jonge ondernemer al langer. Zijn vader, gespecialiseerd in de buitenteelt van Ilex, heeft er al jaren één in gebruik. Toen Hendrik in 2018 de stap naar een eigen bedrijf maakte, wist hij dan ook waar hij moest aankloppen.

Wat direct opvalt, zijn de bijzondere afmetingen van de kas die in 2020 gebouwd is. 220 meter breed en slechts 20 meter lang is bepaald niet alledaags. Het heeft alles te maken met de kavelstructuur in de Krimpenerwaard, die ruim onder zeeniveau ligt. Lange, smalle percelen (of in dit geval: een kort, breed perceel) zijn er omgeven door smalle slootjes, die een vlotte afwatering van de bemalen polder moeten garanderen.

Hendrik Muilwijk in zijn kas in Stolwijk (Netherlands)

Bescheiden investering

“Voor een kas is het perceel niet ideaal, maar deze plaats ligt me na aan het hart”, licht Muilwijk toe. “En ik kon kosten besparen door de nieuwbouw met hulp van bevriende bouwvakkers zelf uit te voeren. Het kasskelet is van doordachte eenvoud, dus de klus was vrij snel geklaard. Zo kon ik toch op verantwoorde wijze een eigen bedrijf beginnen.”

Goed eerste jaar

Naast de kas van 4.400 m2 teelt Muilwijk buiten nog 6.000 m2 Ilex verticillata. Dat kunstje had hij al van zijn vader geleerd. In november 2020 sneed hij de eerste takken. “Het land zat nog midden in de coronacrisis, maar er was veel vraag naar bloemen en planten, ook in het buitenland”, vertelt hij. “Daardoor hebben we in 2021, ons eerste volledige jaar, heel goed gedraaid.”

De teelt van Hydrangea (Hortensia), die ondanks de kleinere oppervlakte in omzet het hoofdproduct vormt, werd al voor de bouw van de nieuwe kas gestart. Hendrik had bewortelde jonge planten in 2 liter potten ingekocht, die hij overzette in 10 liter potten en verder opkweekte bij een bevriende collega. “Toen de winter begon, was de kas klaar en konden de planten er in. Precies volgens plan”, zegt hij met een tevreden lach. 

Gevelluchting en schermen

Inmiddels (juni 2022) is het tweede oogstseizoen van de snijhortensia’s aangebroken. De piek valt in augustus/september, rond half november denkt Muilwijk de laatste takken van het seizoen te oogsten. Vervolgens wordt er gesnoeid en gaan de planten in rust.

“Vanwege de bijzondere afmetingen en het geringe volume was nokluchtig overbodig en kunnen we goed volstaan met luchten via de gevel”, zegt Hendrik over het telen. “Meestal staat alleen de luwe kant open, waardoor het kasklimaat redelijk homogeen blijft. Wanneer de nachten kouder worden, trek ik handmatig het energiescherm dicht om de kast gemakkelijker vorstvrij te houden. Een automatisch schermsysteem blijft een optie, maar was me in eerste instantie te duur. Tot nu vind ik het zo prima werken.”

De kas is qua prijs en kwaliteit precies wat wij zochten
— Hendrik Muilwijk

Dankbaar voor goede start

Al met al kende Muilwijk Snijbloemen een uitstekende start. “De kas is qua prijs en kwaliteit precies wat wij zochten”, vat Hendrik samen. “Mijn vrouw en ik kunnen goed van het bedrijf leven en daar zijn we dankbaar voor nu ons eerste kindje op komst is. We hopen op termijn te kunnen doorgroeien en de bedrijfsopzet te optimaliseren. Wanneer, waar en hoe? Daar hou ik me nu nog niet echt mee bezig.”

Vorige
Vorige

Oprolbare Rovero Rain overkapping beschermt kersen tegen neerslag en vogels

Volgende
Volgende

Rovero Systems BV heeft nieuwe directeur.