Oprolbare Rovero Rain overkapping beschermt kersen tegen neerslag en vogels

Ferdie van Eck: “Oerdegelijk en arbeidsvriendelijk systeem”

Het is goed kersen eten bij FerryCherry in Hedel (NL). Ferdie van Eck teelt ze sinds 2008. Na een bescheiden start op 1 ha breidde hij zijn bedrijf in 2010 met 2,5 ha uit. In 2020 kwam er nog een hectare bij. Medio mei wordt het oprolbare folie van de Rovero Rain overkappingen over de bogen getrokken om de vruchten te beschermen tegen vogels en neerslag. “Een droog gewas houdt schimmels op afstand”, zegt hij. “Die zorgen voor opbrengstderving en beperken de houdbaarheid.”

Transparant folie van half Mei tot begin Augustus

Het grootste deel van het jaar hebben weer en wind vrij spel in de kersengaard van Van Eck. Het transparante folie waarmee hij de vruchten van half mei tot begin augustus beschermt, ligt dan strak opgerold tegen de nokken van de boogvormige overkappingen die hij door Rovero liet plaatsen. Half mei ligt enkele weken voor de start van de oogstperiode. In Nederland komt deze in juni op gang. Twee maanden later zijn de laatste kersen geplukt en wordt het folie van de daken en gevels weer opgerold.

Geen regen, geen vogels

“Zodra de kersen gaan kleuren, wil ik ze droog houden”, zegt de fruitteler. “Vocht op de vruchten geeft al snel zwakke plekken en laat sommige schimmels, zoals Botrytis, gemakkelijk kiemen. Hagelbuien zijn in dat verband helemaal funest. Schimmel zorgt niet alleen voor directe opbrengstderving aan de boom. Problemen met schimmel betekenen ook dat je scherper moet selecteren tijdens de oogst en dat je meer tijd kwijt bent aan kwaliteitscontrole. Zowel opbrengstderving als tijd kosten geld, dus je kunt er maar beter van wegblijven.”

De overkapping dient nog een tweede doel: het weren van vogels. Die zijn ook dol op rijpe en rijpende kersen. “Vogels vormen een groeiend probleem, met name duiven”, verklaart de fruitteler. “Sommige vreten zelfs onrijpe vruchten. Om die reden trekken we de overkapping tegenwoordig rond half mei dicht. Voorheen gebeurde dat vlak voor de oogst.”

Vroeger – voor een deel ook nu nog – werden vogels en hagelschade geweerd door hagelnetten over de boomgaard te spannen. Regen moesten de telers dan op de koop toe blijven nemen. Oprolbare overkappingen van stevig, transparant folie bieden extra bescherming. Ze zijn leverbaar in meerdere typen. De Rovero Rain overkappingen zitten volgens Van Eck in het hogere marktsegment.

Arbeidsbesparing

Een sterk punt in figuurlijke zin is het arbeidsvriendelijke karakter van de Rovero Rain overkappingen. Van Eck: “Het uitrollen kost veel minder tijd dan bijvoorbeeld het Vöen systeem, dat nog steeds toepassing vindt. Daarmee spaar ik ieder jaar kosten uit. Ik heb nooit spijt gehad van het feit dat ik voor mijn eerste overkapping in 2014 bij Rovero heb aangeklopt, wetende dat ik daar iets meer geld kwijt zou zijn. Die overkapping bevalt me na acht jaar nog steeds goed.”

In 2020 volgde de laatste uitbreiding van ruim 1 ha op een nabijgelegen perceel. Hiervoor koos hij een Rovero Rain 400 overkapping.

Waar voor je geld

Rovero is niet de goedkoopste aanbieder, maar biedt veel waar voor je geld, vindt de Noord-Brabantse ondernemer. “De overkappingen zijn goed ontworpen en uitgewerkt. Ze hebben een robuuste constructie, die aan de buitenzijde geen ankers en tuien nodig heeft”, zegt hij. “Fundatiepalen, schroefankers onder de staanders en kruisschoren aan de uiteinden van de rijen geven de constructie ruimschoots voldoende stevigheid. Bovendien ligt het gewapende folie mooi strak, waardoor het niet gaat klapperen als de wind even aantrekt.”

De overkappingen zijn goed ontworpen en uitgewerkt. Ze hebben een robuuste constructie, die aan de buitenzijde geen ankers en tuien nodig heeft
— Ferdie van Eck

Folie en hagelnet

De kopgevels (inclusief twee ‘vogelvrije’ corridors voor werktuigen en interne logistiek van 6,4 m breed) en het onderste deel van de zijgevels bestaan uit hagelnetten. Dat geldt ook voor het onderste stukje van de folieschermen die over de bogen liggen. Via deze gaasstroken, die elkaar op het laagste punt raken, kan elke overkapping over de gehele lengte naar twee kanten afwateren, precies boven de grasstroken tussen plantrijen. “Daar mag het regenen, want er gaat niets boven natuurlijke irrigatie”, zegt de teler ten overvloede.

Ferdie van Eck aan het werk

Vorige
Vorige

“Wat een genot om hierin te kunnen telen”

Volgende
Volgende

“Voor snijhortensia’s is deze kas ideaal”