“Wat een genot om hierin te kunnen telen”
Boogkassen vormen gewaardeerd boegbeeld van Tuinderij Land in Zicht.
De nieuwe, biologische tuinbouwtak van zorgbedrijf Land in Zicht is een verrijking voor Amersfoort. De zorgbehoevende cliënten van het bedrijf hebben er een leuke, zinvolle dagbesteding bij. En de plaatselijke bewoners plukken er voor een kleine vergoeding graag duurzaam geteelde groenten en bloemen. “Het is een doorslaand succes, mede dankzij die fijne kassen”, zegt teler Nienke Boone met onverholen enthousiasme. “Die verlengen het teeltseizoen met meerdere maanden.”
Tuinderij Land in Zicht is geen gewoon tuinbouwbedrijf. Daarvoor laat het terrein van 6.000 m2 een te grote variatie zien in groente- en bloemgewassen. De kleinschalige en gevarieerde opzet maakt duidelijk dat opbrengst- en winstmaximalisatie hier niet de drijvende krachten vormen. Desondanks oogt alles goed verzorgd en professioneel. Niet in de laatste plaats vanwege de vier opvallende boogkassen, die al van verre te zien zijn.
Nieuw avontuur
“Voor Land in Zicht is dit een nieuw avontuur, waaraan ik als teler leiding mag geven”, zegt landbouwkundige Nienke Boone. “Daar ben ik met veel plezier aan begonnen en het is nog leuker dan ik vooraf had gedacht. Iedere dag is anders, maar brengt me altijd in contact met de mensen voor wie wij zorgen. En met buurtbewoners, die al heel snel wisten dat je hier gezonde, lekkere en mooie biologische producten kunt kopen. Die moeten ze wel eerst zelf oogsten. Mooi toch?”
Na haar studie aan Wageningen Universiteit deed Nienke ontwikkelingswerk voor een ngo, waarvoor ze veel in het buitenland zat. Terug in Nederland verruilde ze haar ‘te saaie’ kantoorbaan voor een tweejarige praktijkopleiding Biologisch dynamische stadslandbouw bij Stichting Warmonderhof. “Daar volgde ik onder andere het vak Kasteelten en kwam ik voor het eerst in aanraking met Rovero foliekassen”, licht zij toe. “Die naam hoorde ik ook vaak vallen tijdens excursies naar tuinbouwbedrijven.”
Gevelluchting en schermen
Roeping gevonden
Na voltooiing van haar opleiding kon de kersverse stadsboerin direct aan de slag voor zorgbedrijf Land in Zicht, dat een groene tak wilde opzetten. Directeur Yuri Gohen gaf haar min of meer de vrije hand. “Zo heb ik alsnog mijn roeping gevonden en mag ik nu iedere dag in de aarde wroeten”, zegt Boone breed lachend. “Eerst echter moesten er plannen worden gemaakt, te beginnen met de bouw van vier kassen. Daar gaat immers een flinke som geld in zitten. Ik heb me daar echt in verdiept en dat bracht me uiteindelijk toch bij de boogkassen van Rovero.”
Verankerd in beton
Die zijn misschien niet de goedkoopste, maar een kas koop je voor de lange termijn. Dan moet je zaken gaan meewegen zoals verwachte levensduur, jaarlijkse kosten voor rente, afschrijvingen en onderhoud, en total cost of ownership. Boone: “Wat ik een echt pluspunt vindt van Rovero, is de degelijkheid van de constructie. De kassen zijn niet alleen goed geschoord, maar ook in beton verankerd. Dat zie je maar weinig bij foliekassen. Bovendien is de folie van goede kwaliteit. Beide aspecten maken de kas stormbestendig, wat in Nederland geen overbodige luxe is. We hebben er vier van 19 meter lang, voorzien van eenzijdige zijluchting aan de luwe zijde en brede roldeuren in de kopgevels.”
Zwaar beladen tomatenplanten
Met een klein, begeleidend team van Rovero, collega’s van het zorgbedrijf en een flinke groep enthousiaste vrijwilligers werden de vier 930R kassen in het vroege voorjaar gebouwd. Een week later gingen de eerste groentegewassen de grond in, waaronder verschillende typen tomaten en het tropische gewas Malabar, een soort klimspinazie. Tijdens het gesprek in september springen vooral de tomatenplanten in het oog, zwaar beladen met rijpe en rijpende vruchten.
“Hier wordt je toch blij van”, vraagt de stadsboerin retorisch terwijl ze een gigantische tros cherrytomaten omhoog houdt. “Wat een genot om in deze kassen te kunnen telen. En te werken of te schuilen bij regen, want hier zit je altijd droog. De temperatuur kan flink oplopen, maar dankzij de goede ventilatie is het niet snel te warm. Het mooiste is dat de kassen het teeltseizoen in het voor- en najaar met maanden verlengen. Dat maakt het voor bewoners nog interessanter om een abonnement te kopen en hier elke week langs te komen plukken. Het heeft onze band met de woonwijk naast het bedrijf echt versterkt.”
Ambities
Boone is dolgelukkig is met de vliegende start van de tuinderij. Wekelijks komen 65 huishoudens gezonde, biologische groenten en bloemen oogsten en dat kunnen er op termijn 200 worden. Plannen om volgend jaar uit te breiden, onder andere met een educatieve schooltuin en een theeschenkerij, liggen al klaar.
“De kavel is precies 1 hectare, dus we kunnen nog 4.000 m2 in gebruik nemen”, zegt de stadsboerin vol trots. “Maatschappelijk betrokken bedrijven helpen ons om daarin te investeren, want financieel is het echt wel een uitdaging.”
Aan de betrokkenheid van de volgende generatie zal het niet liggen. Boone: “Veel kinderen zijn niet dol op groenten, maar voor de kinderen die hier regelmatig komen – meestal met hun ouders om zelf iets te plukken – gaat dat niet op. Die vinden onze tomaatjes de allerlekkerste van de hele wereld.”